Artiklar

Ny skånsk aktiefond investerar i rymden: ”Vår tids guld”

Rymden är en het tillväxtsektor. Nu lanseras en temafond som fångar upp bolagen som leder utvecklingen och siktar mot stjärnorna.

October 29, 2024

Enligt den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley beräknas den globala rymdindustrin generera intäkter på cirka 1000 miljarder us dollar år 2040. Om Ace Fonder kan tillgodogöra sig en bråkdel av denna smått overkliga marknadspotential så är det goda nyheter för privatpersoner som väljer att investera i Malmöbolagets aktiefond, Space Fund, som lanserades tidigare i år.

– Det är en ganska hög risk i fonden, det är inget som du ska stoppa alla dina pengar i. Men det är en spännande sektor som helt klart har framtiden för sig, säger Magnus Nicklasson, förvaltare av Space Fund.

Företaget Ace Fonder har flera års erfarenhet av smala investeringsteman; inom augmented reality och e-sport. För några år sedan kom man i kontakt med den kände astronauten Christer Fuglesang och diskuterade om en kommande rymdfond. Fuglesang nappade på idén och är idag delägare i Malmöbolaget där han också jobbar som rådgivare jämte Magnus Nicklasson.

– Det finns ingen annan fond i Sverige eller Europa med samma rymdtema. I USA kan man dock hitta någon enstaka fond med liknande inriktning, säger Magnus Nicklasson.

Historiskt sett har rymdsatsningar nästan uteslutande finansierats genom statligt kapital. Men på senare år har kostnaderna för att skjuta upp saker i rymden minskat drastiskt i takt med teknikutvecklingen, där privata pengar numera strömmar in i rymdsektorn.

– Det blir bara billigare och billigare. På så vis blir det också lättare för bolag som vill jobba med till exempel satellitsektorn, vilket är det största området inom rymdekonomi, och där vi också har stommen i vår fond. Här kan det handla om bolag som utvecklar komponenter och satelliter, men framför allt bolag som arbetar med satellitdata på olika vis, säger Magnus Nicklasson och sätter fingret på värdet med den information som satelliter genererar:

– Det är vår tids guld.

Utöver satellitdata lyfter han en mängd andra verksamhetsområden: Utvinning av solenergi från rymden, brytning av mineraler från asteroider, och bolag som utvecklar infrastruktur för rymden. Det sistnämnda området omfattar allt från små bolag som är specialiserade på reparationer av satelliter, till stora rymdstationer med ett kluster av involverade företag i projekten.

Dessutom är själva uppskjutningsindustrin på frammarsch, med miljardären Elon Musks Spacex-raketer som det mest kända exemplet på privata investeringar inom rymdsektorn. Dessutom bubblar det av rymdnära teknologier som inte primärt har fokus på rymden, som exempelvis artificiell intelligens.

– Ett annat centralt exempel är 3D-printing, som jag exponerar mig mot i fonden. Med sådan teknologi kan man tillverka raketer på ett mer kostnadseffektivt sätt. Du kan också ha med dig 3D-printers till rymden där man på plats tillverkar komponenter till satelliter och rymdstationer, istället för att lasta raketen full med reservdelar, säger Magnus Nicklasson.

Med rikliga möjligheter följer en mängd äventyrliga företag som söker lyckan i rymden. I sammanhanget är det lätt att lockas av unga bolag med intressanta men relativt oprövade affärsidéer. I den andra vågskålen finns mer etablerade och mogna bolag med lägre risk, men som i regel också har en svagare koppling till rymdtemat.

– Renodlade rymdbolag är givetvis intressanta, men ofta är deras finansiella situation inte lika upplyftande. De tjänar inga pengar utan bränner mycket pengar i rask takt, och hamnar ofta i situationer där de behöver ännu mer pengar som de sedan bränner lika snabbt. Här får jag göra en avvägning där jag vill försöka ha en så renodlad fond som möjligt samtidigt som att riskerna inte blir för höga, säger Magnus Nicklasson.

Ett annat känt område är rymdturism som en del spår en blomstrande framtid. Virgin Galactic, med miljardären Richard Branson i spetsen, är ett av de bolag som arrangerar turistresor till rymden, och som dessutom finns med på ett investeringshörn i Space Fund. I övrigt har Magnus Nicklasson stor tonvikt på investeringar i USA där en majoritet av världens börsnoterade rymdbolag finns:

– Men maktbalansen kan ändras om exempelvis Europa ökar farten i det pågående rymdracet där många nu vill utforska månen. Därefter väntar nästa steg i utvecklingen med racet till Mars, som kommer att ha avgörande betydelse för mänsklighetens framtid.