Månadsbrev

Månadsbrev Maj 2024

Hur påverkar inflationstal och FED:s åtgärder din ekonomi?

May 31, 2024

Marknadskommentar - Maj 2024

Efter några månader med inflationstal i USA som kommit in högre än väntat, så kom siffrorna för april in något lägre än förväntat i slutet av maj. PCE-siffrorna visade på en prisökning på 0,2 %, vilket är den lägsta ökningen för en månad hittills under 2024. Däremot så är retoriken från FED- representanter fortfarande ganska så försiktig där man konstaterar att det behövs ett ”greater confidence” i att inflaionen minskar innan man börjar sänka räntan. Marknaden prisar just nu in två sänkningar från FED i år. Som jag konstaterat tidigare kommer inkommande data gällande tillväxt, inflation och jobb vara avgörande för när vi kommer att få se räntesänkningar. Vi har redan börjat i Sverige men hela världsmarknaden väntar på att FED ska sänka, vilket kommer bli tongivande för den globala räntemarknaden.

Augmented Reality Fund

Bland innehaven som levererade bäst stack två ut i form av Immersion med + 39.1 % för månaden och Himax Technologies med + 30.1 % för månaden. Amerikanska Immersion är ett av de minsta bolagen i fonden och är världsledare inom haptics eller känselteknik genom sin gedigna patentportfölj som de licenserar ut till många stora namn så som Nintendo, Samsung och Meta. Under maj blev det klart att Samsung förnyar sitt licensavtal med Immersion. Även avtalet med Meta är ett tämligen nytt sådant. Om AR/VR tar fart ligger således Immersion bra positionerade. Det asiatiska Himac Technologies som är världsledande inom displayer av olika slag, levererade en rapport under maj som slog förväntningarna. Himax Technologies som på sistone kämpat med sin tillväxt verkar i och med rapporten vara på god väg tillbaks till en fas av tillväxt där mycket av denna finns inom bilindustrin.

 Amerikanska Unity stod för sämst avkastning med -25.6 % för månaden. Unity tillkännagav en ny VD i början av månaden – Matthew Bromberg, medans interim VD Jim Whitehurst går över till rollen som styrelseordförande. Vi menar att detta är något positivt och planerat.  Matthew har en passande profil och Jim kommer fortfarande i allra högsta grad stanna i bolaget, men denna typ av förändringar skapar alltid oro. Unity kom även ut med sin rapport under månaden, som var av blandad karaktär vilket också hade en negativ effekt på aktiekursen. Bolaget är nu enligt dem själva igenom sin fas av kostnadsreduceringar och kan rikta in sig på utveckling igen.

 Magic Leap var ett väldigt hypat företag inom Augmented Reality och fick enorma investeringar i form av ca 2,6 miljarder usd från en rad stora investerare för att man skulle utveckla världens första AR-glasögon. Utvecklingen skedde under stor diskretion och när man äntligen lanserade sina glasögon 2022 lyckades man endast sälja ca 6000 enheter och detta efter att ha behövt ta in betydligt mer kapital. Glasögonen (se bild nedan) hade många brister och det hela måste ses som ett misslyckande. Under maj kom nyheten ut att Google och Maigic Leap ska inleda ett gemensamt samarbete för att utveckla AR-glasögon. Google gjorde ett misslyckat försök genom sina Google Glasses redan 2014, men nu är det framför allt Meta och Apple som vi ser som de tongivande jättarna inom AR. Det är inte helt klart hur samarbetet mellan Magic Leap och Google kommer att se ut, men en uppenbar sak som Google vill utnyttja, är Magic Leap´s stora antal patent relaterade till AR-glasögon. Kanske är det inte för sent för Google at ta upp kampen med Apple och Meta?

eSports Fund

Innehavet som presterade bäst var hårdvarubolaget – Logitech med + 26.6 % för månaden. Logitech tillverkar framför allt datortillbehör i form av exempelvis tangentbord och möss. Tillbehör som är högst relevanta i gaming-världen. Aktiekursen har haft en stadig positiv utveckling sedan förra rapporten släpptes för en dryg månad sedan. En rapport som visade på tillväxt inom framför allt gaming-segmentet med tangentbord som ett tydligt exempel. Logitech ligger även väl positionerade inom AI, då man har planer på att integrera olika AI-specifika funktioner i sina produkter.

 Förra månadens bäst presterande innehav Tobii, är denna månaden i botten. Tobii släppte sin rapport under maj varpå aktien föll tungt då rapporten visade på en minskad omsättning och växande förluster. Tobii´s VD Anand Srivatsa förklarade dock att han var övertygad om att deras kostnadsbesparingar kommer visa på resultat och att siffrorna för helåret kommer se betydligt bättre ut.

 Esport är ett vanligt sätt för de stora spelutvecklarna att skapa ett community kring sina spel och på så vis få trogna kunder som fortsätter vara engagerade i spelen. Detta är emellertid också något som sker på lägre nivåer. Ett intressant sådant mindre svenskt exempel är spelsuccén Geoguessr. Det som började som ett hobbyprojekt har nu nått en internationell publik. Spelet går ut på att testa sina geografikunksaper på så vis att man genom en bild från Google Maps så snabbt som möjligt ska placera sig så nära den faktiska platsen. I takt med att spelets popularitet ökat har också en ny eSport vuxit fram där spelare från hela världen tävlar i Geoguessr, och i år avgörs VM hemma i Stockholm. Enligt grundarna har denna eSports-del varit en positiv överraskning och hjälpt till en hel del med att skapa publicitet och få in nya användare, och pengarna som lagts på att anordna turneringar har därmed varit välanvända satsningar. Idag har spelet ca 70 miljoner registrerade användare.

Space Fund

På den positiva sidan stack innehavet Ast Spacemobile ut med en avkastning på hela + 266.1 % för månaden. AST Spacemobile är ett bolag som ännu ej har någon omsättning och risken är därför hög. Trots att vi tog hem en rejäl del av denna vinst utgör innehavet 5,28 % av fonden, vilket vi avser att minska något på grund av riskprofilen. AST Spacemobiles mål är att skapa tillgång till bredband över hela jorden, även där man idag saknar täckning helt, med hjälp av sina BlueBirds - satelliter. Man är unika såtillvida att målet är att man endast med hjälp av sin mobiltelefon ska kunna motta signaler från deras satelliter och få tillgång till internet, det är ingen annan som har detta fokus. Under maj tillkännagav man ett par stora samarbeten med ett par av de största amerikanska telekom-bolagen i form av AT&T och Verizon. Ambitionen med dessa samarbeten är att säkra uppkoppling för kundernas mobiltelefoner överallt, även i mer avlägsna områden. På så vis kan telekom-bolagen slippa att bygga dyra mobiltorn på avlägsna platser och istället använda sig av Ast Spacemobiles tjänster.  

 Längst ner på minussidan hittar vi återigen 3d printing – bolaget, Velo3d med – 42.3 % för månaden. Velo3d släppte sin rapport under månaden och bolaget har genomgått en stor plan för att reducera sina kostnader. Detta börjar visa sig och man har som mål att vara lönsamma i slutet av året. Dock börjar kassan verkligen sina och man kommer behöva ta in nya pengar som man tidigare gått ut med ett erbjudande om. Detta skapar en osäkerhet som påverkar aktiekursen. Innehavet utgör 1.6 % av fonden.

 En aktör som definitivt är med i rymdracet är Kina. I maj genomförde Kina genom sitt Changé-6 uppdrag en månlandning med en farkost (se bild nedan) som samlade upp månmaterial för att sedan returnera till jorden, vilket man i skrivande stund precis gjort. I denna rymddans krävdes totalt fyra olika rymdfarkoster för att kunna utföra hela uppdraget. Genom att samla material kan man besvara viktiga frågor om månens ursprung och utveckling. Denna övning ger också kunskap och erfarenhet som kan användas i ett annat möjligt uppdrag, nämligen att samla material från Mars. Material från Mars skulle kunna ge insikter i ett par av de största mysterierna, hur liv uppstod och om det är möjligt att leva på Mars. NASA och European Space Agency arbetar också med projekt där man vill samla material från mars, men har stött på förseningar. Nu är Kina i förarsätet gällande detta uppdrag.