Månadsbrev

Mars 2025 - recession eller köpläge?

I en värld som minst sagt är händelserik, ägnas huvuddelen av detta månadsbrev åt att kommentera det aktuella marknadsläget. Just nu präglas marknadsklimatet av en stor oro och osäkerhet. Tariffer har blivit det dominerande samtalsämnet, särskilt efter att president Trump, på "Liberation Day", införde omfattande tariffer mot alla länder. Dessa åtgärder översteg verkligen marknadens förväntningar.

April 7, 2025

Trump införde en minimitariff på 10 % mot alla länder, men det infördes också högre tariffer för nationer som han anser är "syndabockar". Till exempel infördes ytterligare 34 % tariffer mot Kina, vilket innebär att de totala tarifferna nu når 54 %, med tanke på att tariffer på 20 % nyligen infördes. Denna nivå kan jämföras mot den genomsnittliga tidigare tariffnivån, som var 2,5 % på Kina-importerade varor. Ett annat exempel är Europa som fick 20 % - tariffer.

Det återstår att se vilka undantag som kommer att göras, hur länge tarifferna gäller, hur mycket som kan förhandlas och hur omvärlden svarar. Kina svarade omgående genom att införa 34 %-tariffer på amerikanska varor, vilket har lett till ytterligare nedgångar på aktiemarknaden. De viktiga frågorna som väcks är: Hur påverkas inflationen? Ökar risken för en recession? Finns det en risk för stagflation, där vi kan se en recession samtidigt som inflationen är hög?

Det är givetvis svårt att besvara dessa frågor, särskilt med tanke på hur snabbt ny information kan förändra analysen. Jag tror dock att tarifferna inte kommer att få inflationen att skjuta i höjden. Under Trumps tidigare mandatperiod, när han införde tariffer, visserligen på väsentligt lägre nivåer, blev påverkan på inflationen marginell.

Om amerikanen ska köpa en Volvo t.ex. så försvinner hela den vinst som Volvo hade till tariffer, vilket innebär att man måste höja priset ordentligt, vilket dödar affären. Det amerikanska alternativet, exempelvis Ford, importerar visserligen en del av sina komponenter från utlandet, men effekten blir inte i närheten av densamma. Flera undantag kommer säkerligen införas på varor som gynnar amerikanske bolag. Ford kommer också bli kompenserad i form av skattelättnader som Trump varit väldigt tydlig med att han också kommer införa, vilket han kan använda tariff-pengarna till. Väljer amerikanen det amerikanska alternativet behöver således ej inflationen påverkas.

Recession är jag mer orolig för då ett handelskrig riskerar göra så att internationell handel och aktivitet avtar. Många stora analysfirmor har justerat upp sannolikheten för en recession, men konsensus tyder fortfarande på att vi inte kommer att drabbas av en sådan med en klar majoritet. Datan som kommer in tyder på att ekonomin står emot bra. I allt tumult kom kanske den viktigaste datan in nyligen, nämligen amerikansk jobbstatistik, vilken var starkare än förväntat. Det viktiga är att hjulen snurrar på samma sätt som innan och att människor konsumerar lika mycket som innan. Om vi säger att alla amerikaner nu kommer lägga 100 % av sina pengar på amerikanska alternativ, så är det viktigt att exempelvis vi svenskar konsumerar på samma sätt som innan, men att det då blir icke-amerikanskt, med andra ord att vi köper en Volvo istället för en Tesla. Gör vi det behöver inte tillväxten påverkas nämnvärt.

Vinnarna av att handeln dör mellan länder borde trots allt bli USA och därmed amerikansk aktiemarknad. Detta då USA har ett stort handelsunderskott mot resten av världen, Europa säljer mycket mer till USA än tvärtom t.ex.

Jag menar att mer talar för än emot aktiemarknaden. Jag är trots allt inte särskilt orolig för recession eller inflation. Det krävs vidare inte mycket för att vi ska få se ytterligare räntesänkningar, särskilt i den nuvarande miljön. Trump har varit väldigt tydlig med att han kommer införa tariffer. Han har också varit väldigt tydlig med att han ska genomföra skattesäkningar och avregleringar. Här och nu ligger allt fokus på tarifferna, men skattesänkningar och avregleringar kommer, vilket brukar vara positivt för aktiemarknaden. Man brukar säga att aktiemarknaden blickar framåt, och när det lugnat sig något tror jag att den kommer se förbi nuvarande brus och se fram emot en period som jag tror kommer innebära kraftig tillväxt, inte minst på grund av den teknologiska utvecklingen vi genomgår.

Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” som den kloke Warren Buffet sa. Flera av världens större index har nu sett en korrektion på ca 20 %, det är ovanligt. Det är sällan marknaden fortsätter nedåt i sådana här lägen; tvärtom. För långsiktiga investerare har historiskt en marknad som präglas av extrem rädsla visat sig vara ett utmärkt läge att köpa, precis som i det läge vår nuvarande marknad befinner sig i enligt CNN:s Fear & Greed Index (se ovan bild).